06 10358624

info@misspilates.nl

Pilates is een body & mind training. Het richt zich op de core (kern) spieren van de buik om te helpen het lichaam in correcte balans te brengen. Een evenwichtig lichaam biedt ondersteuning voor de ruggengraat. Pilates leert ook het bewustzijn van de ademhaling en uitlijning van de wervelkolom om de rompspieren te versterken. Sterke core spieren kunnen helpen bij het verlichten van rug- en nekpijn. In Pilates gaat het over stretch, strength en controle met als doel om lange en soepele spieren te ontwikkelen.

In 10 sessions you’ll feel the difference, in 20 you’ll see the difference
and in 30 you’ll have a new body.

Quote Joseph Pilates.

De 6 onderstaande basisprincipes spelen hierbij dan ook een essentiële rol:

Concentratie:
De spieren in je lichaam worden aangestuurd vanuit je geest (hersenen). Daarom is het belangrijk om geconcentreerd te zijn tijdens de les om zo de bewegingen correct uit te voeren. Dankzij deze inwaartse focus leer je op een goede, functionele manier te bewegen waardoor op termijn de goede bewegingspatronen automatisch gebeuren vanuit het spiergeheugen (je hoeft er niet meer over na te denken). Je wordt je meer en meer bewust van je lichaamshouding. Na de les ervaar je een gevoel van rust. Je hoofd is leeg en je bent meer in contact met je lichaam.

Centering:
Een opdracht die je in een Pilatestraining veelvuldig zult horen is: ‘Duw je navel naar achteren, kantel je bekken”. Deze aanwijzing heeft als doel om de diepst gelegen buikspieren aan te spannen waardoor je goed gecentreerd bent.
Het powerhouse (je diepst gelegen buikspieren) is de focus van alle Pilatesoefeningen. Bij elke beweging van je lichaam wordt eerst het powerhouse geactiveerd zodat het een stabiel centrum vormt en waardoor je wervelkolom goed ondersteund wordt. Zelfs bij het uitvoeren van oefeningen die focussen op het versterken van bijvoorbeeld de armspieren moet je krachtcentrum actief zijn. Buikspieren worden aangespannen en je schouderbladen moeten goed neerwaarts naar je rug gehouden worden. Zo ben je tijdens een oefening altijd met je hele lichaam bezig, van top tot teen.

Controle/Beheersing:
Een van de fundamentele regels van de pilates methode is: doe elke oefening met controle. In pilates is iedere beweging belangrijk en wordt efficiënt en vloeiend gecoördineerd. Armen en benen worden gestuurd en niet gegooid en/of overgelaten aan de invloed van de zwaartekracht.

Ademhaling:
De meeste mensen hebben een oppervlakkige ademhaling dat veelal het gevolg is van een stressvol leven. Vaak wordt slechts 50% van de longcapaciteit benut bij het ademen. Daarbij komt het ook regelmatig voor dat mensen hun adem inhouden wanneer ze een nieuwe of moeilijke opdracht uitvoeren. Wie start met pilates training vergeet vaak zelfs uit te ademen als ze een moeilijke oefening aanleren. Wanneer je je adem inhoudt span je zodanig je spieren waardoor een reeds bestaande verkeerde lichaamshouding nog meer verslechtert en aanwezige spierspanningen nog meer verergeren. Joseph Pilates begreep het verband tussen goed in- en uitademen en zag hoe je pas volledig kan inademen als je ook compleet en diep uitademt. Daardoor wordt een hogere zuurstoftoevoer naar alle cellen en betere afvoer van afvalstoffen gestimuleerd.

Ademen terwijl je beweegt is niet altijd een eenvoudige opgave, maar als je daarin slaagt ben je tot zoveel meer in staat. Een doelgerichte correcte ademhalingstechniek helpt om het lichaam te stretchen en spanning los te laten. Diep inademen en volledig uitademen traint bovendien de longen en verhoogt de longcapaciteit en als neveneffect krijg je er een diepe ontspanning bij.

Precisie:
Bij iedere Pilates oefening wordt er gekeken of je lichaam de juiste uitgangspositie heeft (uitlijnen) in de ruimte. Hier valt bijvoorbeeld onder: de hoek waaronder de benen bewegen, de plaatsing van de ellebogen, hoe het hoofd gehouden wordt, zelfs wat de vingers en de polsen doen, enz. Kwaliteit van bewegen is veel belangrijker dan kwantiteit (veel herhalingen). Deze soort van precisie in het bewegen komt ook terug in dagelijkse activiteiten. Werken met precisie helpt verkeerde bewegingspatronen te herprogrammeren wat resulteert in een betere lichaamshouding waardoor het ook helpt in het voorkomen van blessures.

Flow:
Veel van de bewegingen in pilates lijken nogal op yoga. Maar in tegenstelling tot yoga houd je bij pilates geen posities aan. Bij pilates vloeit de ene beweging naadloos over naar een volgende. Flow is essentieel om pilates correct te beoefenen. Deze manier van bewegen verhoogt de soepelheid van gewrichten en spieren terwijl het lichaam getraind wordt in het verlengen en bewegen in een ritme.